Bloggflytt!

Denna blogg flyttar till

http://prematurbarngavle.blogspot.se/

Mössor i massor!

Dessa fantastiskt fina mössor låg i brevlådan idag. Stort tack Helen!
 
 
 

Vill DU hjälpa till?

Kanske känner du att du skulle vilja hjälpa till, man kan eller vill inte sy?

Då kan du istället bidra med tyg eller tryckknappar så syr vi.

Till varje body går det åt minst fyra tryckknappar. Knappar hittar du bland annat här:
 
http://www.3exter.se/store/category/tryckknappar-162154

Vill du hellre bidra med lite tyg kan du ska kika in hos dessa nätaffärer:

http://butik.jofotex.se/list_varugrupp.asp?t=Trik%E5&varugrupp=330&lang=sv

http://www.liandlo.com/tyg/jersey/

http://www.jny.se/tyger/monstrad-single-jersey/

http://www.znokdesign.se/

http://www.lilofant.com/tyger-1

http://www.stoffochstil.se/Katalog/Mode.aspx?group_id=4789

http://www.stoffochstil.se/Katalog/Mode.aspx?group_id=4811

http://membadesign.hemsida24.se/

En halvmeter trikå räcker långt. Jag håller även på att ritar ett mönster på en overall som bäbisen kan ha på sig vid hemgång så college och fleece är också välkommet.
 
Skicka tygerna till:
Anna Holmsten
Wockatzvägen 11
806 28 Gävle


Det här är ett ideellt initativ och vi som syr gör det helt utan ersättning. Välkommen att vara med du också!
 
 

Startskott!

Idag skrevs det om detta syprojekt i tidningen Mitt Gävle. Jag hoppas att det blir startskottet och att ni som känner att ni vill bidra på något vis tar steget och kontaktar mig. Mitt mål är att vi ska kunna göra en första inlämning i god tid innan jul. Att fira jul på sjukhus är ingen rolig upplevelse och kan man då få lite uppmuntran så kanske det lättar lite.

Vill du läsa artikeln kan du kika här:
http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=7bf9jvf0&gInitPage=8

Anna Holmsten håller i Gävle insamlingen

När Jag blev inlagd med havandeskapsförgiftning i v 27+4 var vi såklart helt oförberedda. Nån bb-väska hade jag inte packat än, inte ens köpt kläderna som skulle ligga i den. Efter fem dagar på Uppsala Akademiska Sjukhus föddes vår dotter, 12 veckor prematurt.Det var den 9e december 2011 och det var nu vår neo-resa började. Och det var nu vi lärde oss att bli föräldrar. Ja, lärde oss. Så kändes det. Vi fick inget bestämma angående vårt barn, och ville såklart inte heller eftersom hon var så liten och sjuk och krävde intensivvård som alla extremprematurer.
 
När hon fick flytta ur kuvösen till värmesäng fick vi börja ha egna kläder på henne. Den känslan, att få se henne med nåt annat än sjukhusets egendom var enorm. Det var vår bäbis, vår Moa. Vi hade valt och bestämt vad hon skulle ha på sig. Genom detta initativ hoppas jag kunna ge den känslan till andra prematurföräldrar. Att få ge hopp och vetskap om att någon någonstans tänkt på deras lilla pytte och sytt hens första plagg.
Med omtanke och färgglada tyger vill jag ge något tillbaka.
 
Vi tillbringade 1 vecka på UAS och sedan 6 veckor på Gävles Neonatalavdelning. Hon har opererats två gånger för bråck och hade lite trassel med andningen. Det har varit upp och ner och en upplevelse jag inte önskar någon annan men som jag samtidigt inte kan föreställa mig att vara utan. Vi har en fantastisk dotter som är vackrast och bäst i världen!
 
På min blogg kan ni läsa mer om vad som hände oss http://wockatzmirakel.blogspot.se/
 
 

Tanken bakom initiativet

Tanken bakom initiativet för att sy kläder och mössor till barnen på neonatalavdelningen i Gävle började i Uppsala...
 
 
 
Det var Therés Lindén i Uppsala som ville ge tillbaka något till Akademiska sjukhuset. Ett tack för vad dem hade gjort för hennes familj när deras Luna föddes och inte kunde andas själv. Det började med att hon startade en insamling till julen 2012. När deras familj låg inne på julafton 2011 fick dem en gosenalle med dragkedja. Den använde dem sedan som nappförvaring. Låter kanske lite med att få ett gosedjur men det betyder så mycket att någon tänker på en utifrån allt inifrån avdelningen.
 
Luna föddes genom planerad igångsättning i vecka 38+0 och hon var en stor tjej på hela 3500 g. Ändå gick det snett efter förlossningen. Dem skulle få sova kvar på sjukhuset vilket redan var planerat innan förlossning genom Aurora gruppen pga komplikationer med deras största dotter. En annan historia. Iallafall så fick dem ett rum uppe på bb. Som tur va fanns det en sköterska i rummet medans Therés var på toaletten och hennes man var och lämnade mat i kylskåpet. För Luna slutade andas och sköterskan sprang ut med henne och de fick liv i henne igen men fick direkt köras ner till neo och dagen efter in på iva.
 
 
 
Att vara fullgången i vikt hjälpte tyvärr inte Luna utan hon blev bara mindre och mindre. Andningen fungerade inte och inte maten heller. Sond och dropp, ändå sjönk hon i vikt. När hon väl fick lämna sjukhuset var storlek 50 jätte stort. Therés letade efter kläder men det var få affärer som hade kläder som passa sin bebis. Ett barn som verkligen fått kämpat för att få överleva och nu inga kläder som passa.
Det är därför insamlingen har inriktats på prematurkläder som passar och i fina färger. Vist du kan hitta kläder i storlek 38 och 44 men då är det oftast vita med lite inslag av ljus blå eller rosa. Ibland är även storlek 44 som 50 och det drunknar dem små liven i.
 
Storlek 44 på bodyn och här är Luna dryga 2 veckor. Tänk då hur stora kläderna är på en bebis som verkligen föds flera månader förtidigt. Luna föddes inom ramarna som naturlig graviditetslängd och storlek, både i vikt och längd.
 
 
 
 

Ladda ner mönster till prematurkläder.

Nu får vi tacka Marina Langaker (symisen.blogspot.nosom) som har delat med sig av sina mönster till tröja, byxa och body. Dessa är gratis. Önskemålet Marina har för att du får dessa är att du delar med dig av bilder på det du syr. Och självklart lägger jag upp bilderna här på bloggen om du skickar dem hit.
Gör du en egen insamling någonstans i landet eller ska ge bort i pressent delar jag gärna bild och blogginlägg också om det är dessa mönster du använder. 
 
Det är fem filer, högerklicka på varje och välj spara som, eller öppna och spara.
Obs! Alla fem behövs.

Prematurmönster del 1
Prematurmönster del 2
Prematurmönster del 3
Prematurmönster del 4
Prematurmönster del 5
 
Vid problem med nerladdning så maila på: prematurbarn.gavle@gmail.com eller lunavitodesign@gmail.com
 
 
 
Fördelen med detta mönster till tröja är att man kan använda små bitar av tyg.
Tänk vad alla dina små spillbitar kan hjälpa.
 

Så här kan du hjälpa till!

Så här kan du bidra till insamlingen på Neonatalavdelningen i Gävle:

Sy prematurkläder, köp filtar eller bidra med trikåtyg eller pengar. Tänk på att allt ska vara tvättat med parfymfritt tvättmedel så föräldrarna kan klä sina barn där och när de ska få åka hem.

Skicka ditt bidrag till Anna Holmsten Wockatzvägen 11, 806 28 GÄVLE eller sätt in pengar på Handelsbanken clearnr: 6501 kontonr: 121 541 002. Glöm inte att skriva namn och skicka gärna ett mail. Och om du har en blogg eller hemsida skicka det också till:

prematurbarn.gavle@gmail.com eller lunavitodesign@gmail.com
 
 
 
 RSS 2.0